Menu

OBIECTIVE TURISTICE DIN BOTOSANI

Parcul Mihai Eminescu Botosani

Parcul „Mihai Eminescu” din Botosani este situat pe amplasamentul gradinei Varna, amenajata in 1869 si gazduieste un lac artificial pe care se pot face plimbari cu barca si care poate fi strabatut cu ajutorul celor doua poduri. De asemenea, in interiorul parcului turistii pot admira mai multe statui ce incearca sa oglindeasca viata celor mai iubiti oameni publici de cultura, originari din Botosani. Parcul pastreaza cativa arbori contemporani cu Mihai Eminescu, care in ultima parte a vietii sale si-a purtat pasii pe aleile largi, trasate printre palcurile de arbori de diverse specii. Aici a fost amplasat in 1932 bustul lui Mihai Eminescu executat de sculptorul Ion Georgescu, monument ce fusese amplasat in 1890 in fata scolii Marchian.

Parcul Mihai eminescu Botosani
Parcul Mihai eminescu Botosani

Casa memoriala Nicolae Iorga Botosani

Pe strada Nicolae Iorga, la nr. 14, la circa 100 m de B-dul Mihai Eminescu și 1 km de la intrarea in municipiul Botosani, venind dinspre Iasi, se afla casa in care a locuit familia Iorga intre anii 1876 – 1880. Dintre cele 10 locuinte schimbate de familia istoricului in perioada copilariei si adolescentei sale, este singura cladire ce s-a pastrat din secolul al XIX-lea, fiind atribuita de botosaneni lui Nicolae Iorga, inca din perioada interbelica, desi familia Iorga a locuit aici in calitate de chiriasi. Este si un spatiu expozitional de exceptie ce cuprinde marturii ale vietii si activitatii sale, o biblioteca ce contine cateva sute din operele istorice, literare si memorialistice semnate Nicolae Iorga.

Muzeul Judetean  Botosani

Fost Palat al Prefecturii, cladirea in care se afla muzeul a fost ridicata in perioada premergatoare primului razboi mondial, dupa proiectul aritectului Petre Antonescu. La sfarsitul anului 1977 este organizat ca muzeu de istorie, reprezentand o oglinda a evolutiei istorice a meleagurilor judetului Botosani, prin deschiderea expozitiei de baza a Sectiei de istorie a muzeului, cuprinzand arheologie (ceramica si podoabe dacice de la Stanceni, Strahotin;); numismatica (monede romane, tezaure monetare din epoca medievala); istorie (documente, harti, arme, piese de harnasament, peceti, obiecte de podoaba din aur si argint din epoca medievala, precum si documente, costume de epoca, instrumente de masura, instrumente muzicale, fotografii originale, ilustrate de epoca). Colectia de etnografie cuprinde obiecte din lemn, ceramica, port. Exista, de asemenea, o colectie de arta plastica.

Parcul Mihai eminescu Botosani
Parcul Mihai eminescu Botosani

Teatrul de Stat Mihai Eminescu Botosani

La Botosani prima reprezentatie in limba stramoseasca a avut loc in 1838, cand directorul Scolii Domnesti, Nicolini, asociat cu Costachi Caragiali a inceput o serie de reprezentatii. La 27 noiembrie 1838 se juca in al patrulea abonament „Uniforma lui Velington” comedie intr-un act de Otto von Kotzetbue. Afisul a fost scris de mana si in el se anunța ca „privelistea” se va sfarsi intr-o pantomie in doua acte „Troa Diup” si inceputul va fi punct la 6 jumatate ceasuri evropenesti. Cladirea a fost inaugurata in 1914, distrusa apoi in timpul bombardamentelor din 1944 si refacuta ulterior in 1958 si in anii ‘90.

Casa Antipa Botosani

Casa “Grigore Antipa” a fost inaltata în 1860. Cladirea se distinge prin stilul sau eclectic de inspiratie franceza (cu reminescente rococo). Aici s-au nascut marele biolog Grigore Antipa si fratele sau, naturalistul Nicolae Leon.

Parcul Mihai eminescu Botosani
Parcul Mihai eminescu Botosani

Cladirea Primariei Botosani

Edificiu construit la sfarsitul sec. XVIII in stil eclectic de influenta germana. Este restaurata intre 1906-1914, iar la mijlocul sec. XVIII, cladirea devine sediul Tribunalului unde Mihai Eminescu a lucrat in calitate de copist in perioada octombrie 1864-martie 1865.

Centrul Vechi Botosani

Este partea cea mai veche a orasului din punct de vedere arhitectonic, care grupeaza un numar mare de cladiri cu destinatie comerciala datand din sec. XVII-XVIII. Strange la un loc 60 de cladiri monumente istorice si ofera vizitatorilor imaginea unui mic Leipzig. Centrul Vechi al municipiului Botosani este o colectie de cladiri "simbol" care imbina aproape perfect istoria si modernismul. Are o vechime de peste 100 de ani si este singurul ansamblu arhitectural de acest tip din judetele Moldovei.

Parcul Mihai eminescu Botosani
Parcul Mihai eminescu Botosani

Casa Silion Botosani

Dateaza din jurul anului 1900, si imbina armonios mai multe stiluri arhitectonice (eclectic francez, art-nouveau). Este plasata in mijlocul unei gradini cu fantana, iar intrarea principala este incadrata de statui.
Unul dintre cele mai frumoase conace urbane de la inceputul secolului al XX-lea este casa fostului ispravnic de Botosani Stefan Silion. Casa, o bijuterie arhitectonica, este singura locuinta in stilul „rebel“ Seccesion din Moldova si reprezinta crezul artistic al proprietarului. Astazi conacul este doar o ruina.

Biserica Sf. Nicolae, Popauti

Ctitorie a lui Stefan cel Mare si Sfant dateaza din 1496 si are picturile interioare de mare valoare si de un caracter original. A fost amplasata intr-o pozitie strategica determinata de iminentele navaliri ale dusmanilor atrasi de bogatiile targului Botosanilor. Din acest motiv, cladirii propriu-zise a manastirii i-au fost adaugate trainice ziduri si un turn de veghe, conferindu-i aspectul unei veritabile cetati. Fatada cladirii este realizata din benzi de caramida aparenta smaltuita si discuri ceramice colorate, ornamente cu motive geometrice, faunistice si heraldice, iar pictura interioara dateaza din secolul XV.

Parcul Mihai eminescu Botosani
Parcul Mihai eminescu Botosani

Biserica Uspenia Botosani

Este o alta ctitorie a Doamnei Elena Rares ce dateaza din anul 1552. Din 1793, intr-una din cladirile bisericii a functionat o scoala domneasca. Biserica adaposeteste un autentic tezaur de arta ce cuprinde valori de pictura, sculptura, carte veche.
Acest lacas a devenit un loc de permanent omagiu adus marelui poet, Mihai Eminescu, intrucat a fost lacasul in care acesta a fost botezat.

Biserica Lipoveneasca Botosani

Actuala cladire a bisericii s-a inaltat pe o veche capela de lemn in anul 1853. Autentic centru de religie si cultura, pe langa biserica fiinteaza o scoala a etnicilor lipoveni. Poseda frumoase icoane de sorginte ruseasca, carti vechi si odoare lucrate cu rafinament artistic.

Parcul Mihai eminescu Botosani
Parcul Mihai eminescu Botosani

Filarmonica de Stat Botosani

Cladirea filarmonicii denumita si vila Ventura a fost construita la sfarsitul secolului XIX în stil neoclasic. Activitatea Filarmonicii de Stat Botosani este recunoscuta si în afara judetului, artistii fiind invitati în mod permanent sa participe la diferite spectacole în tara si strainatate. Filarmonica botosaneana este principalul organizator al manifestarilor omagiale dedicate lui George Enescu, manifestari care se bucura în fiecare an de prezenta unor personalitati din lumea artei si culturii romanesti.

Muzeul Memorial " George Enescu" Dorohoi

Salile expozitiei de baza ale Muzeului Memorial " George Enescu" din Dorohoi (înfiintat în anul 1957) ofera vizitatorului un bogat material documentar enescian, constituit din instrumente muzicale, partituri, programe de concert tinute in tara si strainatate, fotografii, carti, lucrari de arta contemporane si postume, redandu-l pe marele muzician roman.

Parcul Mihai eminescu Botosani
Parcul Mihai eminescu Botosani

Casa memoriala "George Enescu" Liveni

Casa natala a marelui compozitor, dirijor, pianist si violonist George Enescu - reface atmosfera primilor ani ai copilariei sale, oferind vizitatorilor posibilitatea întalnirii cu primele sale jucarii, desene, creatii muzicale, cu cartile si manualele anilor copilariei si a primelor sale studii, alaturi de pianina celor dintai compozitii. Totodata, fotografii si manuscrise întregesc imaginea timpului petrecut de George Enescu la Liveni, în satul natal.